top of page

Activiteiten

 

Voorbije activiteiten

Activiteit 2023 - Veerle De Vos

Op 20 februari 2023 kwam Veerle De Vos, buitenlandjournalist bij VRT NWS, haar boek “Alles onder de hemel 天下, Ferdinand Verbiest en de ontdekking van China” voorstellen. Het boek brengt het verhaal van het leven en werk van de briljante 17e-eeuwse Vlaamse jezuïet en wetenschapper tot leven in al zijn facetten, van zijn avontuurlijke reis naar China tot de mensen die hem omringden en de vele aspecten van zijn werk aan het keizerlijke hof in China. Maar bovenal, benadrukt Veerle, is het een verhaal van een periode waarin er sprake was van wederzijdse beïnvloeding van Westerse en Chinese denkbeelden en wetenschap, dat ook voor ons nog uiterst relevant is. 

Op 12 november 2019 komt Mark Leenhouts een lezing geven. Mark Leenhouts (1969) vertaalt en schrijft over Chinese literatuur. Hij vertaalde werk van onder meer Hán Shǎogōng 韩少功 en Sū Tóng 苏童, recenseert voor de Volkskrant en publiceerde het overzichtswerk Aards maar bevlogen - Chinese literatuur van nu (De Geus 2008). Zijn laatste vertaling is de klassieke roman Belegerde vesting van Qián Zhōngshū 钱锺书 (Athenaeum 2013)

Op 13 november 2018 nodigden we VRT-journalist Stefan Blommaert uit. Hij kwam spreken over de "Tijd van China" en stelde zich de vraag of het land al dan niet als een bedreiging moet worden gezien, zij het economisch, politiek of militair. 

 

Op zaterdag 28 april 2018 werd de Terugkomdag Alumni Letteren georganiseerd. Op het programma stonden Fred Brouwers en Olav Grondelaers die vertelden ove hun muzikale avonturen, Nervous Willy speelde en zong, Presentatie Boem Paukeslag gaf een presentatie.

 

Op dinsdag 7 november gaf Olle Linge een lezing over "Mastering Chinese: methods, tools & resources". Olle Ling, auteur van de website Hacking Chinese en expert op het vlak van taalverwerving in het Chinees, besprak zijn innovatieve en praktische manier om naar "Chinees leren" te kijken. Kon je er niet bij zijn maar wil je toch graag enkele fragmenten van de lezing bekijken? Hier vind je enkele video fragmenten terug. Door op de pdf te klikken kan je de presentatie (her)bekijken. Een vraag tijdens de lezing was aanleiding tot een nieuwe post op Hacking Chinese. 

 

 

Op dinsdag 15 november 2016 gaf Dominik Declercq een lezing over zijn parcours van 30 jaar. Dominik heeft meer dan dertig jaar zakelijke ervaring in China op zak. Hij stond jarenlang aan het roer van het kabelbedrijf Nexans in China en is momenteel Chief Representative van het kantoor in Beijing van de European Automobile Manufacturers’ Association, waardoor hij op een bevoorrechte plaats zit om de ontwikkelingen in de Chinese autosector op te volgen. Daarnaast schreef hij ook het boek "Writing Against the State" over het shelun-genre en de vaak gevaarlijke kunst van politieke retoriek in het vroegmiddeleeuwse China. 

 

In 2015 verwelkomde Sinalumni Ed Sander in Leuven voor een lezing over de digitale revolutie in China. Zowel de lezing verzorgd door Ed Sander als de topic van de avond zou ik omschrijven als een wervelwind. Ed bruist van enthousiasme en energie om zijn kennis over het digitale landschap in China over te brengen. Diezelfde dynamiek en snelheid is kenmerkend voor het landschap van social media en e-commerce in China. Ed lichtte een tipje van de sluier en maakte ons wegwijs in de veelheid van actoren in dat landschap, waarom e-commerce en m-commerce zo boomen in China en de verbluffende innovatie ‘wechat’.  

 

Via deze link vinden jullie de handouts van de lezing “de Digitale Revolutie in China” en ander extra materiaal in verband met de lezing.

 

Op 4 november 2014, bracht Koen Sevants zijn verhaal over 'Vechten voor een onzichtbare groep kinderen in China: Het werk van Morning Tears'. Morning Tears houdt zich bezig met de promotie van de rechten van kinderen van gevangenen en geëxecuteerden, en heeft in China een indrukwekkend parcours afgelegd in de laatste jaren

 

De jaarlijkse activiteit van 2013 nodige de heer Henri Lederhandler uit.  Deze man is een van de weinige echt Belgische old China hands en trakteerde ons op een heel onderhoudende uiteenzetting over zijn autobiografisch boek 'Un Parcours Improbable'. 

 

In 2012 stelde Michiels Hulhof zijn boek 'How the city moved to Mr. Sun, China's new megacities' voor '. Dit documentaire boek werpt een licht op de onbeschreven megasteden in het Chinese binnenland. Het legt een meedogenloze logica bloot die achter de groei schuilgaat en beschrijft tot in detail de mensen die worden meegezogen in een almaar voortdenderend proces. 

 

De jaarlijkse activiteit van 2011 nodigde de directeur van Europees Milieu Agentschap, Hans Bruyninckx, uit. Hij sprak over de milieugevolgen van het Chinese groeiwonder. 

 

In 2010 stond onze activiteit in het teken van een artistieke ontmoeting tussen China en Congo (zie ook: brave-new-worlds.org). Twee sinologen, Artistiek Directeur Els Silvrants en China-Afrika experte Sara Van Hoeymissen verzorgden samen met schrijfster Lieve Joris de avond. Hierbij enkele foto's. Foto's

 

Op onze jaarlijkse activiteit in 2006 hadden we als gastspreker ambassadrice Zhang Qiyue. De ambassadrice deed haar reputatie van geanimeerde en onderhoudende spreekster alle eer aan. Ze gaf ons op een zeer smakelijke manier een uitgebreid overzicht van al haar activiteiten om China te promoten in België.Aansluitend volgde naar goede gewoonte een receptie. Ideaal om verloren gewaande klasgenoten nog eens tegen te komen. 

 

Op de jaarlijkse activiteit in 2005 hadden we als gastspreker Dirk Sterckx gestrikt, Europarlementslid en voorzitter van de interparlementaire delegatie voor relaties met China. 

 

De jaarlijkse activiteit van 2004 vond plaats op woensdag 6. Gastspreker was Prof. Stig Thögersen uit Denemarken die in zuid-west China van dorp tot dorp rondtrok met een vragenlijst en camera in de hand. Hij kwam ons vertellen over de situatie van partijsecretarissen op dorpsniveau. Titel van de lezing was: "Caught in the Middle: How Do Communist Leaders Survive in a Chinese Village?” Daarop volgde traditiegetrouw een receptie. 

 

De jaarlijkse activiteit van 2003 kaderde in het 25-jarige bestaan van de Afdeling Sinologie. Professor Emeritus Libbrecht, die in 1978 zijn schouders zette onder de afdeling, gaf een boeiende lezing over de oude Chinese filosofie in het hedendaagse China

bottom of page